De Belastingdienst gaat opener communiceren over fouten in de eigen organisatie en bedrijfsvoering waarvan belastingbetalers de dupe zijn.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) kondigde dat donderdag aan in een debat in de Tweede Kamer.

Wiebes wil transparanter zijn “zodat mensen zien wat goed gaat en wat niet”. Onzekerheid bij een door de Belastingdienst gemaakte fout maakt de ellende voor mensen die er slachtoffer van zijn vaak erger.

Maar tegelijkertijd zijn fouten bij de Belastingdienst, een van de grootste werkgevers in Nederland waar gemiddeld 1 miljard euro aan belastinginkomsten per dag binnenkomt, niet te voorkomen en zullen ze altijd blijven, aldus Wiebes.

Niet elke fout melden aan Kamer

Fouten treffen al snel tienduizenden mensen, maar kunnen in het geheel van de bedrijfsvoering van de fiscus dan toch beperkt zijn.

De Belastingdienst zal fouten zo snel mogelijk herstellen en excuses aanbieden aan de mensen die het treft, maar Wiebes voelt er niet voor om elke fout aan de Tweede Kamer te melden. Grotere 'procesverstoringen' meldt hij wel in de tussenrapportages aan de Kamer.

Aftreden Weekers

Wiebes (VVD) volgde in februari zijn partijgenoot Frans Weekers op. Die trad af omdat hij het vertrouwen van alle oppositiepartijen had verloren in een debat over problemen bij de Belastingdienst met het uitbetalen van zorg-, huur- en andere toeslagen.

In december en januari ontvingen tienduizenden mensen hun toeslagen niet. Weekers zei eerst dat dit komt doordat ze te laat reageren op informatieverzoeken van de fiscus in verband met fraudebestrijding. Maar in het debat moest hij toegeven dat problemen bij de Belastingdienst voor een belangrijk deel de oorzaak zijn van de vertraging.

Bulgarenfraude

Weekers kwam eerder al in de problemen, toen bleek dat honderden Bulgaren ten onrechte toeslagen hadden ontvangen.

Van de ruim 4 miljoen euro die de Belastingdienst terug wil van 805 Bulgaren, is 942.000 euro inmiddels terugbetaald of verrekend met nieuwe toeslagen, maakte Wiebes begin maart bekend. Vooral bij de huurtoeslag werd veel geld teruggehaald.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl